NF Brekurs Demmevasshytta - Hardangerjøkulen

Kurs

Fra dato
11. juli kl. 19:00
Til dato
17. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs, Ukeskurs, Bretur, Fjellsport, Hyttetur, Turkatalog2022_Kurs_Sommer, Turkatalog2022_Bretur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo , Finsehytta
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
13362
Dette arrangementet er over!

Å delta på brekurs er spennende og sosialt. Med trusler om at breene snart blir borte er deltakelse på kurs også en eksklusiv opplevelse. Våre brekurs er kvalitetsstemplet gjennom Norsk fjellsportforum og våre instruktører har god og bred kompetanse om breen og bre-ferdsel.

Ønsker du å oppleve og utforske isbreenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? På dette brekurset får du kunnskap om hvordan breen beveger seg, om veivalg, ferdsel og utstyr, hvordan du trygt kan ferdes og oppleve breen. Alt dette på en av Norges vakreste og mest spektakulære hytter ved foten av Hardangerjøkulen. Demmevasshytta klamrer seg til fjellveggen over brefallet Rembesdalskåki, som er et oppsprukket brefall med mye spennende blåis. Hytta ble bygget i 1896 og var en gang DNTs mest besøkte hytte.

I 2022 er DNT Fjellsport Oslo 60 år. 

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte Finsehytta (1.223 moh)
Deltakerne og instruktørene møter på Finsehytta kl. 19.00. Etter middag samles vi i stua for presentasjon og informasjon om kurset. Deretter vil det bli utdeling av personlig breutstyr og en introduksjon til knuter og innbinding.

Dag 2: Finse - Demmevasshytta (1313 moh), ca. 18 km/ca 7-9 timer
Turen går til Demmevasshytta - en tur på 7-9 timer, så det blir en sen, men hyggelig sosial middag på kvelden.

Dag 3 tom 6: Kursdager på isen
Det blir lange og innholdsrike dager på breplatået på Hardangerjøkulen og ikke minst i blåisen i brefallet Rembesdalsskåkji.

Brekurset er ment som en innføring i brevandringens verden. Det vil gi deg kunnskap og opplevelser i høyfjellet som du kan ta med videre på egne turer. Under kurset vil du lære de mest grunnleggende ferdigheter for at du sammen med andre skal kunne ferdes trygt over isen. Du vil lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk og hvordan vi tryggest forserer sprekkområder, samt hvordan vi bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, og orientering om neste dag. 

Deretter bruker vi kvelden til unike historier om Demmevasshytta. Myteomspunnet med en spennende historie, er hytta et levende bremuseum med god atmosfære. Den ble bygget som anleggsbrakke i 1896 for å lage tappetunell fra nedre Demmevann. DNT kjøpte hytta i 1901 og drev den først som ubetjent, og senere som betjent hytte fra 1908 til 1941. Hytta var i perioder en av DNT’s mest besøkte hytter. Etter hvert som breen trakk seg tilbake og adkomsten ble vanskeligere, ble hytta nedlagt. Det var brefolket som på 1960-tallet tok arbeidet med å restaurere den gamle hytta. Resultatet er at Demmevasshytta i dag fungerer som et kurssted og turmål for fjellsportinteresserte og andre.

Dag 7: Demmevasshytta - Finse stasjon, ca. 18 km/ca 7-9 timer. Hjemreise
Idag står vi tidlig opp, spiser frokost, rydder og vasker oss ut av hytta, før vi tar sekke på ryggen og binder oss inn. Turen over breen blir siste dag med gjengen og vi avslutter på Finse ca kl. 18.00.

Med forbehold om endring i programmet! Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.

Formål med kurset og læringsmål

Kurset skal gi deltakerne en anledning til å oppdage gledene ved brevandring, og det skal vise en vei til å ferdes på bre på en sikker og naturvennlig måte. Kurset skal også vise hvordan man ferdes i fjellet på en trygg og naturvennlig måte.

Etter kurset skal du som deltaker:

 • Kjenne til grunnleggende stegjern- og bevegelsesteknikk på is
 • Kjenne til hensiktsmessig utstyr, knuter og inndeling av taulag på bre
 • Kjenne til taulagsrutiner på is og snø
 • Kjenne til snøbakketeknikk
 • Kunne utføre redning fra bresprekk
 • Få erfaring med orientering på bre
 • Kjenne til enkel brelære
 • Kjenne til konsekvenstenkning på bretur
 • Kjenne til naturvennlig ferdsel på bre

Pris

Kr 10.900,-
Ikke-medlemstillegg kr. 1500,- Bli medlem i DNT. 
På dette kurset får DNT medlemmer mellom 16 og 26 år en rabatt på kr 1000,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Valgfritt tillegg ved påmelding: Leie av breutstyr kr. 400,-

Kurspakken inkluderer: instruksjon, kost og losji på Finsehytta og Demmevasshytta, med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos. NB! Hvis noen ønsker å variere frokost/nistepakkene sine på selvbetjeningshytta, kan det være greit å ta med seg litt ferskt brød.  Det er kun knekkebrød på Demmevasshytta.

Maks antall deltagere på dette kurset: 8 (pluss to instruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer kurset for meg

Ingen krav til forkunnskaper annet enn at deltakerne er i god fysisk form og er fjellvant. Turen tur/retur Finse er lang og krevende med relativt tung sekk, og vil gå i høyfjellsterreng utenfor merket sti og over bre.
Deltakere bør være minst 16 år. For deltakere under 18 år forutsettes foresattes samtykke.

Gradering: Krevende

Overnatting 

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom på Finse i egen lakenpose/sengetøy. På Demmevasshytta er det senger fordelt på rom. 

Les mer om hyttene her: 
Finsehytta
Demmevasshytta

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset. 

Offentlig transport fra Oslo: 

Tog til Finse.
Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til kurset.

Med egen bil fra Oslo:
Bil til Geilo, Ustaoset eller Haugastøl. Tog videre til Finse.

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Utstyr og pakkeliste

Personlig utstyr:
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og hansker (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer. Ta i tillegg med klær for innebruk.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: sovepose, kart og kompass, førstehjelpsutstyr, ryggsekk (gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant og toalettsaker.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Det er ingen dyner eller puter på Demmevasshytta. Ta med sovepose.

Breutstyr:

 • 1 stk. klatresele
 • 1 stk. hjelm
 • 1 par stegjern
 • 1 stk. breøks
 • 1 stk. snøanker
 • 2 stk. isskruer
 • 3 stk. klemknuteslynger
 • 1 stk. 60 cm slynge
 • 1 stk. 120 cm slynge
 • 3 stk. låsekarabinere
 • 4 stk. vanlige karabinere

Breutstyr kan leies av DNT Oslo og Omegn for kr. 400,-. Om du trenger å leie utstyr, du gi oss beskjed om dette ved å huke av for «Leie av utstyr» ved påmelding.
Oppgi skostørrelse ved påmelding slik at du får riktig stegjern. Beregn ekstra plass i sekken til å bære breutstyret.

Kurslitteratur: "Breboka"

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Smittevernstiltak og hygiene på turer og hytter

Normale regler:
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
- Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.

DNT forholder seg til FHIs smittevernsregler ved gjennomføring av turer og aktiviteter.

FHIs temaside 

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon" før du melder deg på kurset.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og instruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

 

NF Brekurs Demmevasshytta - Hardangerjøkulen

Å delta på brekurs er spennende og sosialt. Med trusler om at breene snart blir borte er deltakelse på kurs også en eksklusiv opplevelse. Våre brekurs er kvalitetsstemplet gjennom Norsk ...

Kontaktinformasjon: