Historisk vandring, Pilegrimsleden fra Lommedalen til Bønsnes og Norderhov

Fellestur

Fra dato
21. mai kl. 10:20
Til dato
22. mai kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Voksne, Overnattingstur, Pilegrimsled
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Dette arrangementet er over!

I fjor gjennomførte vi de tre første etappene av Pilegrimsleden fra Mariakirkeruinene i Oslo til Nidaros. Nå tar vi de to neste etappene på to dager, vandrer videre fra Jonsrud gård i Lommedalen til Bønsnes og Norderhov kirke i Hole og spanderer på oss en natt på Sundvolden hotell.

Lørdag 21.5: Vi møtes kl. 10:40 på Johnsrudgata busstopp i Lommedalen kl. For å komme dit kan du ta buss 150 som går fra Oslo bussterminal kl 9:48 og er på Bærums verk kl. 10:29. (Kirsti kommer på denne bussen på Lysaker.) Her bytter du til buss 210A som går videre kl 10:31 og er på Johnsrudgata busstopp kl 10:40.

Vi starter med å gå opp til Øvre Jonsrud gård. Denne gården har vært gjestgiveri og skyssstasjon fra slutten av 1600-tallet og har en vakker hovedbygning fra første del av 1800-tallet. Turen over Krokskogen følger delvis en middelaldervei og Kongeveien. Vi tar også noen avstikkere på sti, det er godt for beina å ikke gå på grusvei hele tiden. På Benteplassen kan det nok passe med en rast. Her er det et minnesmerke over Kari Hiran, Krokskogens første partisan fra krigen mot svenskene i 1716. På Kleivstua får vi flott utsikt over Hole før vi går ned den bratte kleiva til Sundvolden hotell. Denne etappen er på ca.16 km. Vi spanderer på oss en god middag på hotellet og overnatter til søndag. 

Søndag 22.5: Etter en bedre frokost starter vi på neste etappe. Vi krysser Kroksundet på en gammel bro fra 1806 og har Holsfjorden sør for oss og Steinsfjorden nord for oss. Leden følger fremdeles Kongeveien. Ved Svensrud tar leden av sørover mot Bønsnes gjennom et storslagent kulturlandskap. Sagnet forteller at Olav den hellige bygde kirke på Bønsnes etter at han kullseilte og kom i fare på Tyrifjorden. Han lovet Gud å bygge en kirke om han kom levende i land. Kirken som står der nå, anses å være bygd i Olav Kyrres regjeringstid (1066-93). Fra Bønsnes kirke vandrer vi til slutt nordover igjen til Norderhov kirke som er en korskirke fra 1170. Om vi er heldige, får vi til omvisning i en av eller begge disse kirkene. Denne etappen er på 18-20 km. Vi avslutter så turen og tar buss fra Hønefoss til Oslo. Buss 200 har en avgang herfra hver time fra kl. 16:59 og utover. Kristin har forøvrig gått hele pilegrimsleden fra Oslo til Nidaros og kan svare på spørsmål om pilegrimsledene her i Norge og også i Europa underveis på turen.

Turen går på skogsvei og sti lørdagen og mye på vei søndagen, så ha gode tursko med og ellers klær etter værforholdene. Husk at selv om vi selvfølgelig håper på solskinn og fint vær, kan det også være kjølig i mai. Alle deltakerne vil få anledning til å kjøpe et pilegrimspass til kr. 50,-. Med dette får vi en spesiell pilegrimspris på Sundvollen hotell, dvs kr. 750,- for enkeltrom og kr. 545,- pr. person på dobbeltrom. Ved påmelding vil du få spørsmål om du ønsker enkeltrom eller dobbeltrom. Man kan kjøpe niste for søndagen for kr. 125,-, men det er jo også fullt mulig å smøre seg en ekstra niste hjemme for søndagen før vi drar lørdag. Det er også en bensinstajon like ved der man kan kjøpe med seg mat og drikke til turen søndag.

Påmeldingsfristen er satt til en drøy måned før turen fordi hotellet må vite hvor mange rom de skal holde av til oss. 

Ta ellers med: Antibac, papirlommetørklær og et sitteunderlag til rastene ute, mat til niste og drikke til turen lørdag og eventuelt søndag. Om noen vil ta en svømmetur underveis på søndagen, kan badetøy også tas med.

Er det noe du lurer på angående turen, kan du spørre Kirsti på e-post: kimagel@online.no.

VELKOMMEN til en fin kulturtur!

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Kristin Øveraas
  • Kirsti Magelssen