TURTIPS: TO FINE SKOGSTURER 

En tur i skogen med barna er en fin opplevelse.
En tur i skogen med barna er en fin opplevelse. Foto: Marius Dalseg Sætre

Høstferien i Oslo-området er over. Fikk du ikke tatt de to fine skogsturene sammen med barna til Vettakollen og til Sæteren Gård? Ta dem nå - eller til helgen!

Vettakollen - kanskje den beste utsikten over Oslo

Vettakollen ligger mellom Holmenkollen og Sognsvann og har en av de aller beste utsiktene over Oslo og Oslofjorden.

Turlengde: 3 km tur/retur

Adkomst: T-banen til Vettakollen stasjon. Eventuelt bil til parkering i nærheten av stasjonen.

Følg Huldreveien oppover fra stasjonen. Ta til høyre i Gulleråsveien og deretter til venstre inn Bånntjernveien som dere følger helt inn til skogen bak bebyggelsen. Herfra er det tydelig merket sti til toppen. Trenger dere en hvil undervegs, kan dere stoppe ved en av rasteplassene. Kanskje er det tid for en matbit fra sekken - noe som gir energi til den siste bakken.

Dette er en tur som selv de minste kan klare. Den krever litt klatring på den siste delen, men det er jo bare gøy. Og belønningen får dere når dere kommer opp og kan nyte den storslagne utsikten over Oslo og fjorden sammen med barna!

Se så flott utsikten er fra Vettakollen!
Se så flott utsikten er fra Vettakollen! Foto: Kari Merete Horne

Sæteren Gård i Bærumsmarka - et eldorado for barna

Turlengde: 4 km tur/retur

Adkomst: Ta bussrute 150 Oslo – Bærums verk og gå av på Åsterud bussholdeplass 200 meter nordvest for Øverland gård. Gå så ned langs veien til Øverland. Eventuelt kan dere kjøre til Øverland Parkering. Denne utfartsparkeringen ligger på sydsiden av Gamle Ringeriksvei.

Flere startsteder: Det er flere gode startsteder når dere skal til Sæteren Gård. Det er omtrent 2 km å gå fra alle sammen.

Fra Øverland gård følger dere merket vei til Sæteren Gård. Her er det fint å gå med barnevogn. Eller velg stien som går parallelt med vegen. Fra Steinsskogen gravlund følger dere samme merket vei som fra Øverland gård. Fra Haug skole følger dere turstien over golfbanen til Ankerveien. Følg så denne et lite stykke vestover og gå stien på vestsiden av Seterbekken eller Murenveien opp til Sæteren. Også denne er egnet for barnevogn. Fra Skytterkollen kan dere følge merket sti til Sæteren Gård. Denne er ikke egnet for barnevogn.

Både bålplasser og kaé

Vel fremme på Sæteren Gård kan dere ta en velfortjent hvil ved en av de tilrettelagte bålplassene. Så ta gjerne med noe godt i sekken som kan grilles på bålet. Eller ta en tur inn i kaféen på låven og kjøp en kopp god og varm hjemmelaget kakao, påsmurte rundstykker, kanelsnurrer eller noe annet godt fra menyen! Kaféen er åpen onsdag mellom kl. 11 og 14 og lørdag og søndag mellom 11 og 16.

Hinderløype og eventyrsti

Prøv dere på hinderløypa, den passer for barn fra omkring 4 år og oppover - balansetrening, spenning og skikkelig gøy! Vi anbefaler også absolutt en tur på den koselige eventyrstien. Dette er en liten runde i skogen med poster som har tema eventyr. I tillegg vil dere finne en del eventyr-elementer i skogen beregnet på de som ikke leser ennå.

Alt dere trenger av utstyr ligger i utstyrsboden, også stylter og lignende.

Les om Sæteren Gård i Bærumsmarka.

Les alle DNT Oslo og Omegn sine aktivitetstips  for dere som har høstferie i Oslo-området: 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spennende i hinderløypa.
Spennende i hinderløypa. Foto: Trude Blåsmo

Tips for en vellykket tur med barna

  • Selg inn turidéen til barna – vær entusiastisk!
  • Ta med mat og drikke. En ekstra genser og tørre sokker, i hvert fall til barna. Et kart/en turbeskrivelse over turen dere skal gå, og kompass hvis du kan bruke det. Mobiltelefon – men husk at det ikke alltid er dekning og lademuligheter når du er på tur. Sitteunderlag til alle sammen. Kommer det til å mørkne før dere er hjemme igjen? Husk lommelykter/hodelykter.
  • Bruk sko som er gode å gå i. Tenk på at det kan være både ulendt, fuktig og sølete der dere skal gå.
  • Det er mulig å låne turutstyr på flere utlånssteder i Oslo. Sjekk bua.io
  • Vær med på leken undervegs. Barn ser detaljer i naturen. En kongle, et tre som frister til klatring, en bekk, sopp eller annet. Snakk med barna om det de ser og finner.
  • Ønsker du å gå på tur sammen med andre barnefamilier? Det finnes mange Barnas Turlag i Oslo og Omegn. Sjekk hvilket Barnas Turlag som er nærmest deg.
Alltid lurt å ha med en sekk med nistemat.
Alltid lurt å ha med en sekk med nistemat. Foto: Kristin Oftedal Vinje

Skrevet av Siri G. Bekkhus 4. oktober 2017