Syv turtips for helgen

Koselig på tur!
Koselig på tur! Foto: Mari Kolbjørnsrud

Ta en tur ut i skogen i løpet av helgen. Kjenn hvor godt det gjør, at du får energi til alt som skal gjøres i adventstiden!  Her får du syv forskjellige tur-forslag - velg om du vil gå på egenhånd eller være med på et av DNT Oslo sine flotte arrangementer. Uansett: God tur!

Tømmeråsen - høyest i Ski kommune

Tømmerås er en lett tilgjengelig topp 313 moh med flott utsikt. Turen går i variert og spennende skogsterreng.

Utgangspunktet for turen er golfbanen på Krokhol. Følg skogsbilveien gjennom golfbanen frem til bommen. Så tar en blåmerket sti av til høyre omtrent 100 m etter bommen. Stien stiger jevnt oppover i et variert skogsterreng. Når du har passert en spennende kløft, kommer du til Paddetjern med en idyllisk rasteplass. Den siste kilometeren stiger det bratt opp på ryggen som utgjør Tømmeråsen.

Det er åpen furuskog på toppen, og utsikten vestover er imponerende. I klarvær ser du til Gaustatoppen og Norefjell. Med kikkert er det mulig å se Færder fyr utenfor Tjøme i Vestfold. Her på toppen er det flott tilrettelagt med sittebenker, bålplass, varde, sikteskive med navn og kart over hva du kanse, samt gjestebok. 

Hjemover kan du velge mellom samme sti tilbake, eller en rundtur. Velger du rundturen, følger du stien tilbake langs åsen men fortsetter rett frem i stikrysset, passerer over ei myr nord for Trefjerna, stien møter Høykrokholveien, ta til venstre og følg turveien omtrent 2,5 km tilbake til Krokhol.

Turen er 3,2 km opp til toppen, og dit tar det vel en time.

Adkomst: Buss 500 til Krokhol - se ruter.no. Bil: Parkering på utfartsparkeringen ved Krokhol.

Ta med: Glatt i skogen? Ta med brodder.
Ta eventuelt med ved og fyrstikker slik at du kan tenne bål på bålplassen på toppen av Tømmeråsen og mat som kan varmes på bålet. Sitteplate er også lurt, og drikke og en ekstra genser.

Les hele turbeskrivelsen i boken "Opptur Oslo 105 fotturer i Oslo-området", utgitt på Selja Forlag.
Kjøp den f.eks. i dntbutikken.no eller i Tursenteret i Storgata 3 i Oslo.

En tur i skogen gjør godt!
En tur i skogen gjør godt! Foto: Marius Dalseg Sætre

Internasjonal søndagstur 

Månedens internasjonale tur går allerede søndag 3. desember. Dette er årets siste internasjonale søndagstur. Målet er Sæteren Gård i Bærumsmarka. Vertskapet på Sæteren har pyntet så fint til jul. 

Turen går på grusvei fra Øverland Gård til Sæteren Gård. 2 km hver vei. 

Oppmøte: Klokken 12.00 på p-plassen på Øverland.
Transport: Bil til Øverland Gård.
                        Buss 143 fra Oslo bussterminal til Åsterud (200 m fra p-plassen på Øverland).
                        T-bane til Bekkestua og buss 143 til busstopp Åsterud (200 m fra p-plassen på Øverland). Sjekk ruter.no

Ansvarlig turleder: Mehdi Maghsoudi, meti110@hotmail.com
Passer for: Voksne, barn og seniorer.
Les alt om Internasjonal søndagstur til Sæteren Gård.

Les mer om Sæteren Gård.

På Sæteren er det også «Nissemoro» og hele familien kan få en forsmak på julen. Det blir garantert julestemning med nisser, grøt og juleaktiviteter. Les mer lenger ned.

Om de internasjonale søndagsturene: 

Ca. 1 gang i måneden arrangerer DNT Oslo og Omegn internasjonale søndagsturer. Vi går på stier og grusveier til ulike turmål. Noen ganger går turene innom et serveringssted der det er mulig å kjøpe noe å spise og drikke, men det blir som regel rast ute der vi nyter medbragt mat og drikke. Varighet 3-4 timer. Alle turene blir ledet av DNT-turledere. Se etter røde turlederjakker eller turledervester. Vi går til fots hele året. Når det er glatt anbefaler vi brodder, piggsko og/eller staver.
Les mer om Internasjonale søndagsturer.

Velkommen!
Velkommen! Foto: Sæteren Gård

Ta deg en skitur - men sjekk skiforeningens føremeldinger først!

Gå inn på Skiforeningen.no og sjekk på kartet hvor det er kjørt opp skiløyper. 
Et alternativ er å  kjøre til Bruvoll på Romeriksåsene og parkere der. Gå en rundtur. Løypa går ikke så langt fra Snellingen - en av våre koselige Marka-hytter. Hvis du kommer deg inn til Snellingen kan vi anbefale en rast i hytteveggen, eller gå inn og varm deg om du har med DNT-nøkkelen.

En annen mulighet er å ta toget til Grua, og følge skiløypene innover til Bruvoll, og hvis du er lysten på langtur, tar du også runden om Snellingen før turen bærer tilbake til Grua.

Les mer: Skiforeningen.no 
Finn skitur-beskrivelser på ut.no
Les også om: Forholdene i Marka her.
Les om markahytta Snelllingen.

Noen skiløyper er nå kjørt opp.
Noen skiløyper er nå kjørt opp. Foto: Jonny Remmereit

Nissemoro for hele familien på Sæteren Gård søndag:

Kom i julestemning på Sæteren Gård! Her er gården pyntet til jul og både grøtnisser, skognisser og andre nisser venter på besøk. Det blir eventyrstund med Søtrene på Verket, bålkos, pinnebrød og juleverksted. 

Det er nisseorientering på veien inn fra Øverland til Sæteren Gård. Ta et nissekart i kartkassen ved Øverland barnehage og finn morsomme poster på veien inn.  På låven er det åpen "stue" med salg av julegrøt, drikke og deilige hjemmelagede Turbovafler.
 
Påmelding: Ingen påmelding.
Når: Søndag 3. desember kl. 11:30 - 15:00. 
Passer for: Voksne, barn, besteforeldre - alle.

Les om arrangementet:  Nissemoro på Sæteren Gård.

Bli med på nissetur!
Bli med på nissetur! Foto: Julie Maske

Nissecamp på Grønliåsen Oslo Sør:

Start adventstiden med en stemningsfull skogstur til Grønliåsen og et besøk på nissens camp. Vi tenner bål og hygger oss med gløgg, klementiner og leker. Nissen har satt opp lavvoen sin og kanskje kommer han innom og sier hei...:)

Nissens camp ligger på toppen av Grønliåsen og vi følger lysløypa opp til toppen. Terrenget er relativt flatt og turen er derfor godt egnet for barn og voksne i alle aldre. Til nissecampen kan man enten gå fra Prinsdal idrettspark eller fra Bjørndal (inngang til lysløypa ved buddhisttemplet). Skogsturen er ca. 1,5 km opp - dette gjelder både fra Prinsdal og Bjørndal. 

Parkering: Ved Prinsdal idrettspark (Øvre Prinsdals vei 62) eller langs veien i Bjørnåsveien. 
Kollektivtransport: Buss 81 eller 87 til stoppested Prinsdal. Fra busstoppet Prinsdal er det ca. 13 min opp til idrettsparken. Til Bjørndal: Buss 71B, stoppested Sommerro.
Oppmøtested: Prinsdal idrettspark eller Bjørndal (inngang til lysløypa ved buddhisttempelet).
Tidspunkt: Lørdag 2. desember kl. 14:30 - 17:00
Påmelding: Ingen påmelding
Turleder(e): Linnea Syversætre Johannessen, tlf 41223207
Les om arrangementet på fb-siden til Barnas Turlag Oslo Sør.

Stemningstur til Nedre Gupu i Bærum:

Bærum Turlag har bålet klart fra klokken 15.00 på Nedre Gupu. Dere går inn selv,  til fots, eller på ski hvis det er snø. Velg mellom å  gå sti/skiløype inn (drøye 1 km) eller følg bilveien rundt (ca. 2 km). På plassen rundt gapahukene lover vi julestemning, natursti med julespørsmål, julegrøt med mandel (til det er tomt) og kanskje julesanger. 

Ta med: Turkopp til saft, turskål og skje til grøt, og det dere vil grille, samt hodelykt for hjemturen.
Start: Vi har bålet klart fra klokken 15.00.
Kontakt: Signe Riemer-Sørensen, signe.riemer@gmail.com, tlf. 411 84 810.
Når: Lørdag 2. desember.

Uteovernatting: Vil du oppleve en julenatt i naturen? Lavvoen har myke reinsdyrskinn og vi har booket den til dagen etter. Dere kan også sove i gapahukene eller eget telt. Våre turledere er erfarne -“uteovernattere”. Ta selv med mat til kveldsmat og julefrokost. Vi lar huset stå åpent slik at dere har tilgang til kjøkkenet til frokosten. Husk bare å vaske og rydde etter dere.

Les alt om Stemningstur til Nedre Gupu.

Aftenkos på Nedre Gupu
Aftenkos på Nedre Gupu Foto: Bærum Turlag

Nissetur i Gjerdrumsskogen, Gjerdrum:

Barnas Turlag Gjerdrum inviterer alle barn og voksne til spennende Nissetur i den dype og mystiske Gjerdrumskogen!

Morsom nissetur for store og små, en runde på ca 1,5 km. Spennende oppgaver underveis som hele familien vil ha glede av ☃
Kle dere godt - nisselue er lov.

Turlaget stiller med noe varmt til koppen og dobbelt-pepprede pepperkaker, og hvis alle er riktig snille har kanskje selveste julenissen tid til å komme innom! Vi lager flere bål, så ta gjerne med lunsj.

Tidspunkt: Lørdag 2. desember kl. 12 - 14. 
Sted: Hundremeterskogen ved Veståsen skole i Gjerdrum
Les alt om Nissetur i Gjerdrumsskogen.

Vinterstemning på koselige Snellingen.
Vinterstemning på koselige Snellingen. Foto: Per Roger lauritzen

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. desember 2017