Kom Deg Ut-dagen: Velkommen til verdens største utebursdag søndag 21. januar!

Fra fjorårets Kom deg ut-dag på Furuset.
Fra fjorårets Kom deg ut-dag på Furuset. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Søndag 21. januar er dagen da DNT fyller 150 år. Derfor inviterer vi ALLE til stor utebursdag med aktiviteter for hele familien og pølsegrilling på bål. Finn et arrangement nær deg:

Sognsvann 

Vi ønsker velkommen til store og små. Det blir spennende aktiviteter som rakettløype på truger, natursti, akebakke med utlån av akebrett, grilling av jubileumspølser og pinnebrød. Vår koselige, blå maskot - Turbo - kommer selvfølgelig.
Tidspunkt: Fra kl. 10:00 - 15:00.
Les om Tidenes utebursdag på Sognsvann.

Sarabråten

Finn fram bestefars nikkers og bestemors ski! Nå vil vi gjenskape vinteraktivitetene som var på Sarabråten for drøyt hundre år siden. Sarabråten sto sentralt i både hopp-, slalåm- og langrennskonkurranser omkring århundreskiftet og opp gjennom første halvdel av 1900-tallet. Nå blir det konkurranser og leker med lavt prestasjonsnivå for hele familien i (forhåpentligvis) snørik Østmarka-natur. Arrangørene stiller med tente griller så ta med pølser eller annet du kan grille.
Skulle snøen og skiføre svikter, blir det skøytetur på Nøklevann eller andre aktiviteter.
Med gammelt eller nytt utstyr, til fots eller på ski: Alle er hjertelig velkommen. 

Thomas Heftye, som eide Sarabråten, var sentral i forarbeidet til foreningen og også DNTs første formann. Bli med å feire vår store friluftsorganisasjon og denne viktige friluftsmannen nettopp der hvor tankene om en turistforening ble unnfanget.

Tidspunkt: Fra kl. 11:00 - 14:00.
Arrangeres av Sarabråtens venner i samarbeid med Østmarkas Venner og DNT Oslo og Omegn.
Les om Utebursdag med historisk sus på Sarabråten.
Les mer om Sarabråten og historien om stedet her: https://sarabraaten.wordpress.com/

Verdensparken, Gransdalen på Furuset

På selveste 150 årsdagen til DNT ønsker vi store og små velkommen til en innholdsrik dag! I Verdensparken (Gransdalen) på Furuset blir det yrende liv på Kom deg ut-dagen. Hele Furuset kommer og Turbo kommer selvsagt også! Hele Groruddalen inviteres til en herlig utedag med mange aktiviteter;  rakettløype, pinnebrødsteking, eventyrfortelling, aking, natursti, musikk og moro.

Tidspunkt: Kl. 12:00-15:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen - Verdensparken på Furuset".

Arrangementet er et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn, Furuset IF v/Alnaskolen, FRIGO og Furusetspeiderne.

Asker Turlag

inviterer til en innholdsrik dag på Borgen, i Borgenveien 100 ! Det blir spennende aktiviteter for alle, og vi kan blant annet by på: Natursti, akebakke med utlån av akebrett, utlån av truger, grilling av jubileumspølser og pinnebrød, fiskedam og mange andre spennende aktiviteter. Vår maskot Turbo kommer selvfølgelig! 

Tidspunkt: kl. 11:30 - 14:30

Les om "Kom Deg Ut-dagen - Borgenveien 100".

Barnas Turlag Aurskog Høland

inviterer til utebursdag på Halsnes ved Mjermen. Det blir det bål, grilling og aktiviteter for barna. Barnas Turlag stiller med pølser til barna. Er vi heldige dukker også Turbo opp med premier til alle deltagende barn. Vi håper at kulda holder seg slik at det blir mulighet for å gå på skøyter og ake. Ta med skøyter/akebrett til eget bruk, mat og drikke. 

Tidspunkt: K. 12:00 - 15:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen, Aurskog-Høland".

Bærum Turlag

Bærum Turlag legger sin utebursdag til Østernvann og den populære turen til Isslottet og Bergsprekken. Vi starter mens det er  lyst fra klokken 1400 med natursti inn fra P-plassen på Løvenskiold, når det begynner å skumre tennes fakler i Bergsprekken og vi åpner isslottet. Vi tenner bål og byr å pølser så langt lageret rekker. Flotte giveaways til alle barn, så langt lageret rekker. Vi tenner fakler inn i bergsprekken når det mørkner (ca. kl 1600). Vi tenner fakler inn i bergsprekken når det mørkner (ca. kl 1600). Turbo kommer!
Husk hodelykt til hjemturen, termos med varm drikke og noe å sitte på.

Tidspunkt: Kl. 11:30-18:00

Les om "Kom Deg Ut-dagen i Bærum - Tidenes utebursdag i Bærum"

Eidsvoll Turlag og Barnas Turlag Eidsvoll

feirer verdens største utebursdag og inviterer til utelek på Skaubanen, Råholt. 
Tidspunkt: kl. 11:00 til 14:00

Les om "Kom Deg Ut-dagen på Eidsvoll".

Barnas Turlag Gjerdrum

Vi benytter de flotte forholdene i skogen og går på ski fra Kokstadvangen opp til Spikertjernhytta. Her byr hytten på deilige forfriskninger (hvor inntekten støtter bygdas idrettslag) og vi vil tenne bål på utsiden for de som vil lage sin egen lunsj. 
Det blir morsomme aktiviteter for barna, lek og pilking for de som vil teste sine fiske kunnskaper. 
Turen passer for alle som kan krype å gå opp til Spikertjern. 

Tidspunkt: Kl. 12:00 - 15:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen - DNT 150 år - Hurra vi feirer sammen - Gjerdrum".

Barnas Turlag Lillestrøm

synes skøyter er gøy, og inviterer til skøytemoro på den lille perlen av en skøyteplass som ligger inne i Lillestrøms gater. Her er det plass for både små og store til å prøve seg på isen. Barna leker frileker og voksne lærer barn å stå på skøyter og eller leker. 
Ta med skøyter og varme klær, varmt i termosen, vannflasker, mat, sitteunderlag/stol og skift. 

Hvis snøen laver ned, ta med en snøskrape så skraper vi voksne og gjør klar isen for barna. Skulle det vise seg at værgudene virkelig ikke er med oss, flytter vi oss til kunstisen til piruetten (Lillestrøm torv).
Oppmøte: St.Sunnivasplass, Lillestrøm. Tidspunkt: Kl. 11:00 - 13:00.

Les om "Skøyter er gøy, i Lillestrøm! Kom Deg Ut-dagen".

Nannestad Turlag

inviterer til familedag på Nordåsen skistadion. Dette er dagen du tar med deg naboen, bestemor, tante og hele familen til en hyggelig dag ute i naturen!

Det blir aking, ski og bålkos. Turbo arrangerer Turbos jubileumsskirenn og har overraskelser på lur. KIWI sponser arrangementet med pølser og mye mer!

Husk varmt vintertøy, akematte, ski, drikke og bålmat.
Tidspunkt: 21. januar kl. 11:00 - 14:00.

Les om "Utebursdag - Kom Deg Ut-dagen - vinteraktivitetsdag i Nordåsen"

Turkameratene Nittedal Turlag

lover mye moro på Sørli søndag 21. januar og håper mange barn tar med seg foreldrene sine og kommer!

Tidspunkt: kl. 11:00 - 15:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen på Sørli, Nittedal".

Nesodden Turlag og Barnas turlag Nesodden

Turen går til Tjernsbråtan for å gå på skøyter, leke og tenne bål. Vi går samlet fra Fif-banen. Turen er ca 3 km på fine veier. Det er også mulig å komme direkte til Tjernsbråtan. Ta med akebrett og/eller ski dersom det er snø. Samt bålmat og varm drikke, sitteunderlag og varme klær. Vi lager et alternativt opplegg dersom isen ikke er trykk eller det blir veldig dårlig vær. 

Tidspunkt: Kl. 12:00 - 15:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen Nesodden".

Oppegård Turlag og Barnas Turlag Oppegård

inviterer familier med store og små til ski- og akedag på golfbanen ved Østre Greverud. Turen starter kokka 11:00 ved bommen på Kongeveien ved golfbanen. Turleder venter ved bommen. Denne turen er veldig kort, og passer for alle, kanskje med unntak av barnevogner hvis det er mye snø. 
Ta med grillmat, drikke, ski og akebrett. Barnas Turlag ordner bål. Dersom vinteren svikter, blir det tur til Nylenna i stedet.

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 14:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen ved Grytebråtan".

Barnas Turlag Oslo Sør - Meklenborg

Bli med på DNTs nasjonale turdag og legg turen til Meklenborg, klubbhuset til Bjørdal IF. Hvis det er snø, går vi på ski og da blir det skirenn. Hvis det er skøyteis, går vi på skøyter og det blir skøyterenn. Er det akeføre, aker vi i akebakken. Hvis det ikke er vinterføre, arrangerer vi barneløp og andre aktiviteter!

Tidspunkt: Kl. 12:30 - 15:00.

Les om "Gratis vinteraktivitetsdag for barn - Meklenborg".

Barnas Turlag Ski

invitere til tur på Radiostasjonen ved Hebekk, rett ved Dagbo. Ta med familien, slekt og venner! Det er fullt mulig å ha med barnevogn. Turen fra parkeringsplassen og inn er omtrent 0,5 km. BT Ski tenner bål, og stiller med en pølse til hver som dere griller selv. I tillegg lager vi suppe, saft og bålkaffe og har turtipp og utebrettspill. Og selvsagt blir det ski og aking hvis snø. Ta med kopp og sitteunderlag.

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 14:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen i Ski".

Ullensaker Turlag

ønsker velkommen til Kom deg ut-dagen på Nordbytjernet. Her blir det aktiviteter for store og små, samt pølse og lompe til alle. Dette blir også startskuddet for Barnas Turlag i Ullensaker.

Tidspunkt: Kl. 11:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen Nordbytjernet".

Vestby Turlag

invitere til "Kom Deg Ut- Dagen" - UTE-bursdagsfest - ved Risil grusbane. Her blir det aktiviter som skøyter,, natursti (turtip), slakk line og bålpanner/grilling.
Turlaget setter opp lavvoer og fyrer opp bålpanner ved den nye gapahuken, samt tenner et bål ved skøytebanen slik at man kan varme seg.

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 14:00.

Les om "Ute-bursdag - Kom Deg Ut-dagen ved skøytebanen på Risil".

Ås turlag og Barnas Turlag Ås

feirer DNTs 150 års dag med  friluftsdag for hele familien på Storebrand ved Eika sportssenter.

Ta med akebrett og ski og bli med ut. Vi satser på snø og møtes i bakken ved Storebrand hvor vi tenner bål med mulighet for grilling for de som ønsker det. Turlaget byr på sveler og pølse så langt beholdningen rekker.
Ta med varme klær, mat, termos med varm drikke og noe å ake på. Det blir også natursti og fin premie til alle barn, så langt beholdningen rekker.

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 14:00.

Les om "Velkommen til tidenes utebursdag: Kom Deg Ut-dagen på Storebrand, Eika sportssenter".

Gled deg til pølser og pinnebrød på bålpanne.
Gled deg til pølser og pinnebrød på bålpanne. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hvorfor feirer vi verdens største utebursdag?

21. januar er selve stiftelsesdagen for DNT. For 150 år siden samlet Turistforeningens "far", Thomas Heftye, et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo, for å stifte foreningen. "Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land", uttalte Heftye. Siden da har dette vært en rettsnor for foreningen. Stiftelsesdagen markeres med verdens største utebursdag med arrangementer rundt i hele Norge. Her i DNT Oslo og Omegn har vi mange arrangementer - se lenger opp i arikkelen - og faktisk også på selve stedet for stiftelsesmøtet, nemlig Sarabråten.

Les om utviklingen av DNT - les den fengslende artikkelen "Fra elite til folkebevegelse".

DNT Oslo og Omegn har et stort program i jubileumsåret 2018. Les den informative artikkelen "Dette kan du være med på i Jubileumsåret 2018!".

Kom Deg Ut-dagen - Verdens største utebursdag

Alle Kom Deg Ut-arrangementene er gratis
Det er ingen påmelding.
Dere trenger heller ikke å være medlem i DNT for å være med - alle er velkomne.
Det er ingen værforbehold - arrangementene skjer uansett værforhold. 
Arrangementene passer godt for barn og voksne. Husk at foreldre har ansvaret for egne barn under hele arrangementet.

Gilde er sponsor av Kom Deg Ut-dagen - Verdens største utebursdag.

Foto: Foto: Fra Heftyefamiliens album/Sarabråtens venner.

Flere arrangementer søndag 21. januar:

Bærum Turlag - bæretur med meis, sjal eller sele

Bli med på tur med barn i bæremeis/-sjal eller sele. Vi starter fra P-plassen ved Burudvann kl. 10:30 og følger blåmerket sti opp til Brunkollen. Ruteforslag her. På Brunkollen er det mulig å gå inn i selvbetjeningsstabburet, men husk mat og drikke til store og små.

Vi går på blåmerkede stier som ikke egner seg for vogn, men det går fint med sjal/beresele/meis. Meiseturene er introduksjonsturer der vi går i et tempo som passer alle og tar nødvendige stopp underveis. Om ikke annet er angitt tar turene vanligvis ca. 1 time hver vei samt 1 time til pause. Noen liker å ha med vandrestaver for ekstra balanse og på vinteren er det lurt med piggsko/brodder. Om du lurer på noe, trenger tips om utstyr eller kanskje gjerne vil låne noe, da er det bare å ta kontakt med turleder.
Oppmøte: Kl. 10:30 på P-plassen ved Burudvann (Burudveien 89, 1350 Lommedalen). Ingen påmelding.
Les om "Bæretur med meis, sjal eller sele - Brunkollen fra Burudvann søndag 21. januar kl. 10:30".


Ås Turlag - ski- eller fottur for voksne

Vi går skitur i ”Vestbyrunden” på jordene sørvest for Ås sentrum og har bål underveis.  Det blir varm saft til alle som kommer forbi bålplassen denne dagen. Ved snømangel blir det fottur.

Lengde: 10-15 km. Vanskelighetsgrad: Lett. Oppmøte: Eika Treningssenter.

Tidspunkt: Kl. 11:00.

Les om "Kom Deg Ut-dagen - tur for voksne, Ås"

Skrevet av Siri G. Bekkhus 10. januar 2018