Alt dette kan du være med på i jubileumsåret 2018!

Fra Kom deg ut-dagen på Furuset i fjor.
Fra Kom deg ut-dagen på Furuset i fjor. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

I 2018 fyller DNT 150 år! Det skal vi feire til gangs, og her ser du noen av arrangementene og datoene du bør merke av allerde nå.

(Artikkelen oppdateres fortløpende, siste gang 10.01.2018)

Tidenes Turfest i Oslo Spektrum:

Vi starter jubileet med Tidenes Turfest i Oslo Spektrum fredag 19. januar kl. 19:00. Nå fyller vi Spektrum med friluftsfolk og artister under ledelse av NRKs Anne Lindmo. Gjennom musikk, bilder og kunstneriske innslag forteller vi historien, hva DNT er i dag og ikke minst hva vi ønsker å være i fremtiden. I salen vil du treffe hyttevertskap, ildsjeler, dugnadsfolk,  tillitsvalgte og "vanlige" turlgade mennesker. Både dronning Sonja og statsminister Erna Solberg kommer.  Blant artistene finner vi Odd Nordstoga, Daniel Kvammen, No. 4, Henrik Mestad, Ole Paus, Eva Weel Skram, Eldbjørg Hemsing, Nils Petter Molvær, Oslo Kammerkor, Nordic Black Theatre med flere. 
Les om Tidenes Turfest - kjøp billetter på Ticketmaster.

Utebursdag på Kom Deg Ut-dagen:

Søndag 21. januar ønsker vi alle velkommen til stor utebursdag! Vi flytter Kom Deg Ut-dagen til DNTs egentlige bursdag, nemlig 21. januar, for på den datoen i 1868 stiftet Thomas Heftye DNT. DNT Oslo og Omegn inviterer til familiearrangementer på Sognsvann, i Verdensparken på Furuset og på Sarabråten ved Nøklevann i Østmarka. I tillegg har de fleste lokale turlagene og Barnas Turlag i DNT Oslo arrangementer. Så langt kan vi røpe at dere kan glede dere til å steke pølser på bål!
Finn et Kom Deg Ut/Utebursdag-arrangement nær deg.

Hovinkoia på Folkemuseet på Bygdøy:

Husker du at Hovinkoia sto i Slottsparken i Oslo sommeren 2016? Etterpå ble den tatt ned og er nå satt opp igen på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. 17. februar åpner Hovinkoia på Folkemuseet, og du kan komme og se på denne flotte hytta, som er et tidlig eksempel på DNTs ubetjente hytter. Denne marka-hytta ble bygget i 1937 og har stått på Ringerike i Buskerud helt til sommeren 2016. 

Les om Hovinkoia på Norsk Folkemuseum.

Hovinkoia sto i Slottsparken i Oslo en sommer.
Hovinkoia sto i Slottsparken i Oslo en sommer. Foto: Siri G. Bekkhus

Iungsdalshytta fyller 100 og vi åpner DNTs første mikrokraftverk

Lørdag 10. mars åpner vi DNTs aller førstse mikrokraftverk - på Iungsdalshytta i Skarvheimen. Dieselaggregatet erstattes av miljøvennlig strømproduksjon, og 17 000 liter diesel pr år blir historie. Dette har vært mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Olav Thons DNT-stiftelse og Spillemidler fra Kulturdepartementet. 100-åringen og mikrokraftverket skal feires!

Les om byggingen av DNTs første mikrokraftverk.

Opptur for 8. klassingene 

arrangeres onsdag 2. mai. Opptur er en nasjonal turdag for norske 8.klassinger og arrangeres av Den Norske Turistforeningen. Informasjon kommer.

Åpen dag på Dølerud i Østmarka

Søndag 3. juni kan du glede deg til Åpen dag på den koselige DNT-hytta Dølerud i Østmarka. Denne eventyrhytta ligger ikke langt fra Østmarkskapellet, har kort adkomst fra P-plass på Grønmo og åtte sengeplasser. En gledelig nyhet nå i desember 2017 er at vi har installert klatrevegg på uthuset på Dølerud - til glede for store og små. Dette har vi kunnet gjøre takket være Sparebankstiftelsen DNB. Mer informasjon om Åpen dag på Dølerud kommer.

Jubileumsuke i Spikersuppa

Onsdag 6. til søndag 10. juni blir det skikkelig fest i Spikersuppa!  I tillegg til lek og moro for store og små og underholdning fra tidlig morgen til sen kveld i Spikersuppa, så kommer DNT og all vår aktivitet og vårt positive engasjement til å være synlig over hele Oslo: Midt i byen, på Sørenga, i marka, på fjorden. Det blir turer, kurs, aktiviteter og mange muligheter til å prøve ut DNT Oslo og Omegn sitt tilbud, især det bynære tilbudet. Mer informasjon kommer.
Kan du tenke deg å være frivillig i Jubileumsuka? Meld din interesse som frivillig her.

Bergtatt på Norsk fjellsenter

Lørdag 16. juni åpner ny hovedutstilling - Bergtatt - på Norsk fjellsenter i Lom. Utstilllingen kommer til å bestå av bilder som foto- og fjellglade folk har sendt inn. Bli med på fotokonkurransen nå! Den er et samarbeid mellom Norsk fjellsenter og Den Norske Turistforening. 

Les mer om fotokonkurransen og utstillingen Bergtatt på Norsk fjellsenter.

GJendesheim turisthytte i Jotunheimen fuller 140 år i 2018.
GJendesheim turisthytte i Jotunheimen fuller 140 år i 2018. Foto: Marius Dalseg Sætre

Sommeråpning på de betjente fjell-hyttene

Lørdag 30. juni åpner de fleste betjente DNT-hyttene på fjellet for sommeren. Det blir små og store arrangementer rundt om i fjellheimen - følg med og se hvilken hytte du ønsker å besøke!

Gjendesheim Turisthytte 140 år -
og Historisk vandrerute Jotunheimen åpner

Lørdag 30. juni markerer Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen 140 års jubileet sitt.
Samtidig åpner Historisk vandrerute Jotunheimen. DNT Oslo overrekker sammen med Riksantikvaren den splitter nye Historisk vandrerute Jotunheimen i jubileumsgave til Gjendesheim, Gjendbu, Torfinnsbu og Fondsbu. Den historiske ruten lar deg vandre fra Gjendesheim til Fondsbu gjennom noe av fjell-Norges flotteste natur - innrammet av fjellsjøene Bygdin og Gjende. På tre av etappene kan du velge å sende bagasjen - deg selv også - med de historiske turistbåtene på Gjende og Bygdin. Både Gjendesheim og Fonsbu har gode kollektivforbindelser i sommersesongen, så alt ligger til rette for en virkelig grønn tur i fjellheimen!

Følg med på åpningsarrangementet Historisk vandrerute Jotunheimen - Gjendesheim.

Vamp-konsert på Glitterheim 2017. I 2018 kommer ny selvbetjent hytte.
Vamp-konsert på Glitterheim 2017. I 2018 kommer ny selvbetjent hytte. Foto: Eivind H. Kleiven

Jubileumsfeiring på hyttene i fjellet

På Olsok, søndag 29. juli, blir det stor retro-fest i fjellet, både på de betjente hyttene og på de selvbetjente fjellhyttene som har hyttevakt. Mer informasjon kommer - følg med slik at du kan velge hvilke hytter du vil besøke!

Kom Deg Ut-dagen 

Søndagd 2. september er det høstens Kom Deg Ut-dag med arrangementer for hele familien.

Ny selvbetjent hytte på Glitterheim

15. september åpner vi den nye selvbetjent hytta på Glitterheim i Jotunheimen. Mer informasjon kommer.

Vi åpner Fuglemyrhytta på Vettakollen!

Onsdag 26. september anbefaler vi å legge turen til Vettakollen. Da åpner DNT Oslo og Omegn den nye hytta Fuglemyrhytta på Vettakollen. Dette er DNT Oslo sitt lokale jubileumsprosjekt knyttet til anlegg. Her bygger vi en helt ny hytte i spennende arkitektur fra Snøhetta. Hytteprosjektet er et samarbeid med Oslo kommune.

Fest for våre fantastiske frivillige på Sæteren Gård i 2015.
Fest for våre fantastiske frivillige på Sæteren Gård i 2015. Foto: Kari Merete Horne

Høstmøte 

Onsdag 14. november går DNT Oslo og Omegns tradisjonsrike Høstmøte av stabelen.

Fest for alle frivillige

Lørdag 17. november  blir det fest for alle frivillige i DNT Oslo og Omegn som har gjort en innsats på arrangementene i jubileumsåret! Mer informasjon kommer.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. januar 2018