Vi gir deg 16 foredrag på Sørenga og i Spikersuppa

Foredrag med tema klatring i dag kl. 17.15
Foredrag med tema klatring i dag kl. 17.15 Foto: Tor Berge

Er du interessert i friluftsliv? Da anbefaler vi å ta turen til Spikersuppa og til Sørenga for å høre ett eller flere av seksten foredrag om friluftsliv! Pluss en politikerdebatt. Se her:

I Friluftshuset på Sørenga:

Foredrag med tema klatring - onsdag 6. juni kl. 17:15 - 18:15

Kveldens tema er klatring og kvinnelige klatrepionerer. Anne-Mette Vibe er seniorrådgiver ved Universitetsbiblioteket. Hun har skrevet bok om Therese Bertheau, den første kvinnen som besteg Store Skagastølstind. Arne Larsen er klatrer og forfatter. Han  er aktuell med Pionerer, som handler om kvinnenes hittil ukjente klatrehistorie. Paula Voldner er en av Norges aller dyktigste fjellklatrere akkurat nå. Hun er ekspert på vanskelige ruter hvor du setter dine egne sikringer. 
Les mer om og påmelding til foredragene med tema Klatring. NB: Påmelding nødvendig.

Torsdagsmiks med foredrag av turjenter og egne turledere - torsdag 7. juni kl. 17 - 20

Gunhild og Helene fra turjenter.no fikk en kickstart på friluftslivet etter å ha vunnet plass på Camp Ousland i 2017. Uten særlig turerfaring fikk jentene være med på mange ulike aktiviteter og oppleve skiftende vær. De kommer til Friluftshuset for å fortelle om møtet med friluftslivet, hvordan de opplevde Camp Ousland og hvordan de prioriterer annerledes nå for å få mer tid til å være ute på tur. 
Noen av våre egne turledere deler turtips fra områdene i og rundt Oslo. 
Les mer om Inspirasjonskvelden med foredrag - mest for de unge.

Foredrag med tema kajakk - fredag kl. 18:00 - 19:30

Kvelden blir fullspekket med gode foredragsholdere og inspirasjon:

DNTs Kristoffer Vandbakk starter kvelden med tips og triks til kajakk. Her får du vite alt fra de beste stedene å padle, samt hvordan pakke klar båten for tur. 
En kajakk kan man lett lage selv på eskimoisk vis i tre og duk. Anders Thygesen har siden 1996 hatt kajakkbygging og kursing innen kajakk som jobb, og har bygget snart 1000 kajakker.​ Men hvordan bygger man en kajakk som skal brukes til å padle hele Norges kyst? Anders tok utfordringen i 2011 og viser her ett utvalg av bilder fra et eventyrlig prosjekt.
Påmelding og mer om Foredrag med tema kajakkNB: Påmelding nødvendig.

Foredrag med tema sykling - søndag fra 14:00 - 15:30

Kvelden blir fullspekket med gode foredragsholdere og inspirasjon: DNT representanter gir tips og triks til stisykling i nærområdet. Mikkel Soya Bølstad har skrevet flere bøker om friluftsliv, men det som ligger hans hjerte aller nærmest er å pakke sykkelen og dra ut på eventyr. Bikepacking er sykkeltrenden som handler om at du med enkle midler gjør tohjulingen om til et verktøy for friluftslov året rundt. I boka Villmarkssykling viser han vei til turer i fjell, skog og på vei. 
Les om og meld deg på: Foredrag med tema syklingNB: Påmelding nødvendig.

I Spikersuppa:

NRK presenterer Monsen minutt for minutt - Onsdag 6. juni kl. 17:15 - 18:15

Lars Monsen er turleder når NRK og DNT til sommeren legger ut på fjelltur. I fire sommeruker skal Lars gå gjennom fire fjellområder i Norge, på sakte-TV. Under åpningen av DNTs jubileumsuke i Spikersuppa i Oslo får du høre prosjektleder Thomas Hellum fortelle om den eventyrlige suksessen NRK har hatt med sakte-tv. Du får vite alt om årets gående og bærbare sommersatsing fra NRK, om hvordan du kan planlegge din tur og hva du kan bidra med om du vil være med som en av de mange frivillige.
Les mer om foredraget  som presenterer Monsen minutt for minutt.

Tom Stiansen fra 71 grader nord om norske perler - onsdag 6. juni kl. 19 - 20

I over ti år har Bergans-ambassadør og tidligere toppalpinist Tom Stiansen loset deltakerne i 71 grader nord gjennom fantastiske naturopplevelser over hele landet. Han har funnet noen av de mest unike opplevelsene norsk natur har å by på, og han viser oss klipp med deltakernes reaksjoner i møtet med denne naturen. Han viser oss også hvordan de har jobbet med flere av stuntene i 71 grader nord. Dette vil du ikke gå glipp av!
Les om foredraget Norske perler ved Tom Stiansen

Frokost og politikerdebatt - torsdag 7. juni kl. 08 og 08.30

Ikke et foredrag, men vi tar det med allikevel: DNT har jobbet for å få med folk på tur og ta vare på naturen i 150 år. I dag er friluftsliv mer populært enn noen gang, og DNTs medlemstall og besøk på hyttene øker for hvert år. Samtidig er det noen skyer i horisonten. Hvert år forsvinner mer av den norske naturen. Fire av fem nordmenn er for lite fysisk aktive og forekomsten av livsstilssykdommer øker. Hva vil skje med den norske turtradisjonen i framtiden?
DNT inviterer til frokostmøte i Spikersuppa foran Stortinget torsdag 7. juni. Gratis frokost fra kl.08.00 og politisk debatt fra kl. 08.30 til 09.30. Meld deg på frokost og politikerdebatt her

Karsten Alnæs om Thomas Heftye, Turistforeningens far - torsdag kl. 16 - 17

Elsker du fjellet? Da anbefaler vi dette foredraget. Forfatter Karsten Alnæs tar for seg Thomas Heftye, hans oppvekst og familie, hans eventyrlige karriere sok gjorde ham til kanskje Norges rikeste mann - som også åpnet norsk natur for hele folket. Hvorfor ble akkurat han mannen som unnfanget ideen om et DNT og virkeliggjorde den? 
Les om foredraget Thomas Heftye - Turistforeningens far, ved Karsten Alnæs

Simen Knudsen om friluftsparadokset - torsdag kl. 17 - 18

Jo mer vi opplever naturen, jo mer ødelegger vi den. Gjennom hvordan vi bruker den, hva vi har på oss og hvordan vi reiser. Samtidig er det viktig at vi er ute og får et forhold til naturen. Slik skapes et ønske om å beskytte den. Det er dette vi kaller friluftsparadokset. Med DNT i front samles en rekke aktører innen friluft og reiseliv for å finne nye løsninger for et mer bærekraftig sports- og friluftsliv i innovasjonsprosjektet Friluftsparadokset. 
Simen Knudsen jobber i Æra Strategic Innovation og er leder for innovasjonsprogrammet Floke. Æra er prosjektledere av Friluftsparadokset. 
Les om foredraget Friluftsparadokset, ved Simen Knudsen

Ina Vikøren om kreativt og nynært friluftsliv - fredag kl. 17 - 18

Kom og hør skikjører og kortreist-eventyrer Ina Othilie Vikøren holde sitt insirasjonsfylte, morsomme og lørerike foredrag! Klimahensyn er en av grunnene til at Ina setter mer fokus på bynært friluftsliv.
Les om Ina Vikørens foredrag om kreativt og bynært friluftsliv

Stein P. Aasheim om levende tid - fredag kl. 19 - 20

"Levende tid" henspeiler på motsatsen til død tid. Stein P. Aasheim har en ambisjon om å inspirere til å erstatte dødtid med levende tid. Livet har også lært ham å aldri komme på etterskudd - alltid være àjour med det viktigste. Aasheim vet hva som er viktigst.
Les om Stein P. Aasheims foredrag Levende tid

Inspirasjonsforedrag med tursøstre - 52 turer på 52 uker - lørdag 13:00 - 13:45

Trenger du inspirasjon til å komme i gang med enkelt friluftsliv? Ønsker du å ta med barna på tur i Marka, men vet ikke helt hvor og hvordan?
Kom til Spikersuppa og møt Hege og Stine Schultz Heireng. I 2015 startet de bloggen Tursøstre, og i 2016 gjennomførte de turprosjektet 52 overnattingsturer på 52 uker. De ville teste hvor mye friluftsliv de kunne få oppleve samtidig som de var i full jobb.
Les mer om 52 turer på 52 uker - et inspirasjonsforedrag med Tursøstre

Kaweh og Sharam - fra ørken til isøde: lørdag 14 - 15

Grensekrysserne Sharam og Kaweh er kvoteflykninger. Født i en ørken i Al-Tash-leiren i Irak, på flukt fra krig og presteregimet i Iran. De var 3 og 6 når de kom til Oslo og møttes i 10. klasse på Haugen skole i Groruddalen. Den gangen hadde de to ting til felles; en kurdisk bakgrunn og kultur, og totalt fravær av norsk turkultur. Kom og hør deres spennende og engasjerende fortelling.
Les mer om Kaweh og Sharam sitt foredra Fra ørken til isøde

Børre Solberg - Hva smaker din tur? lørdag kl 17:00 - 17:20

Du nyter en flott tur sammen med familie/venner i et landskapet formet av beitedyr. Framme ved DNT-hytta får du velfortjent hvile og kan nyte lokalprodusert, sunn og bærekraftig mat. Er dette en fjern drøm eller virkelighet? Hvordan kan du som DNT-medlem og turgåer være med å påvirke hvor og hvordan turmaten blir produsert? 
Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge, innvier deg i et spennende samarbeidsprosjekt med DNT-hytta Gjendesheim i Jotunheimen.
Les mer om foredraget Hva smaker din tur? ved Børre Solberg

Stian med sekken - et liv på tur og jakten på de gyldne øyeblikk: lørdag 19 - 20

Stian Aadland er polarguide, fotograf og deltids-eventyrer som kanskje er bedre kjent under navnet "Stian med sekken". Når han ikke utforsker ensomme fjell på Svalbard eller danser med pingviner i Antarktis bor han i teltet sitt for å være nærmest mulig naturen. For Stian handler eventyrene om lek, nysgjerrighet og jakten på gylne øyeblikk. Med et enormt antall netter ute i det fri har Stian en spesiell kjærlighet til det enkle teltlivet i Norsk natur, men det få vet er at det ikke er mer enn 7 år siden han hadde sin aller første teltnatt. Hva skjedde?
Les om Stian med sekken - et liv på tur og jakten på de gyldne øyeblikkene

Inspirasjonsforedrag med tursøstre - 52 turer på 52 uker - søndag 13:00 - 13:45

Trenger du inspirasjon til å komme i gang med enkelt friluftsliv? Ønsker du å ta med barna på tur i Marka, men vet ikke helt hvor og hvordan?
Kom til Spikersuppa og møt Hege og Stine Schultz Heireng. I 2015 startet de bloggen Tursøstre, og i 2016 gjennomførte de turprosjektet 52 overnattingsturer på 52 uker. De ville teste hvor mye friluftsliv de kunne få oppleve samtidig som de var i full jobb.
Les mer om 52 turer på 52 uker - et inspirasjonsforedrag med Tursøstre

Even Saugstad om Østmarka fra da til nå - søndag 14 - 15

Østmarka er nærmarka for mange tusen Oslo-boere, med lett tilgjengelige turområder som bør friste både gamle og unge, familier og de som vil legge ut på lengre ekspedisjoner. Markakjenner Even Saugstad viser oss gjennom ord og bilder veien til Østmarkas perler og gir også historiske glimt fra småbruk og husmannsplasser, tidlige turpionerer og sportsutøvere i denne delen av Oslomarka som strekker seg fra Enebakk til Ellingsrud og fra Øyeren til Østensjø. 
Even har skrevet en rekke bøker om Østmarka og Oslomarka generelt og også drevet Sandbakken markastue i 11 år.
Les om Even Saugstads foredrag Østmarka fra da til nå 

Fredagens foredragstema på Friluftshuset er kajakk.
Fredagens foredragstema på Friluftshuset er kajakk. Foto: Heidi S. Jaegtnes

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. juni 2018