Høstferietipsene i og rundt Oslo

Buldrerommet på Friluftshuset er åpent!
Buldrerommet på Friluftshuset er åpent! Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Her har vi samlet et knippe høstferietips til deg. Aktiviteter for familien, for unge og for seniorer. I Oslo og i Akershus, på fjorden og i Marka. Det er bare å velge - gjerne flere!

 Friluftshuset på Sørenga, midt i Oslo - åpent hele uka!

Buldring, turer og spillkveld for unge, feire en merkedag, leie kajakk og hengekøye, handle turutstyr...

Buldrerommet - moro for alle aldre

Flott aktivitet for alle, også barna. Friluftshuset har et eget buldrerom der både nybegynnere og erfarne kan drive med morsom problemløsning i praksis. Her kan du låne  et par klatresko og utfordre deg selv. Buldring er klatring uten tau og du faller på en tjukkas. Buldring egner seg for barn, unge og voksne. Vi har egne ungdomskvelder og familiebuldring.

Som hovedregler er det drop-in for alle i Tursenterets åpningstider. 
Les mer om buldring på Friluftshuset, som priser, reservasjon av buldrerommeint med mer.

Barselbuldring tirsdag 2. oktober kl. 12

Buldrerommet er holdt av til barselbuldring hver tirsdag fra kl. 12-14 (ikke i påske-, sommer- og juleferie), så du kan komme og gå som du vil i dette tidsrommet. Det er ingen krav til toppform eller ferdigheter. Det er mulig å parkere barnevogner rett utenfor buldrerommet for sovende babyer (husk babycall).Bystua er også åpen. Her kan du kjøpe deg en kaffekopp, prate med de andre foreldrene og bare hygge deg.  I Bystua er det masse plass til mating og leiking for bebisene. Der er det også tilgang til vann og microbølgeovn for varming av barnemat, og det er stellerom på Friluftshuset. Vi legger ut matter og litt leker, så babyene kan leke fritt. 

Les om Barselbuldring på fb.

Du kan leie kajakk på Friluftshuset.
Du kan leie kajakk på Friluftshuset. Foto: Juel Victor Grande, Juel Victor Løkstad Grande

Leie kajakk eller Amok hengekøye på Friluftshuset

På Friluftshuset har vi 70 kajakker i kajakk-lageret. Og Amok hengekøyer. Ta med hengekøye og dra på langtur med kajakk. Det er også flott på fjorden om høsten!

Les om å leie kajakk og hengekøye på Friluftshuset.

Torsdagsmiks på Friluftshuset
Torsdagsmiks på Friluftshuset Foto: Dennis Nilsson

OsloOnsdag - tur for deg fra 16 - 30 år:

Tur rundt Lutvann 3. oktober  kl. 17.30 - 21.00

DNT ung Oslo deg med på tur rundt vakre Lutvann. Lutvann er det nordligste av Østmarkas mange vann og sies å være Østlandets klareste vann. Vannet er 53 meter dypt og de to øyene i vannet blir kalt Ingeborg og Kristine etter døtrene til Thomas J. Heftyes, DNTs første formann.

Vi møtes som vanlig ved Tigern på Jernbanetorget kl.17.30. Se etter turleder i rød jakke/vest.
Les alt om OsloOnsdag - tur rundt Lutvann på fb

Fjellsportkveld:

Film og kveldsbad onsdag 3. oktober kl. 19.30 

Vi utnytter igjen at Friluftshuset ligger rett ved en sandstrand, og inviterer deg til et forfriskende kveldsbad i skumringstimen på Sørenga onsdag 3.oktober. Etter at vi er sikre på at alle er kommet opp fra vannet går vi inn på Friluftshuset og ser en film fra over tregrensa!

Vi stiller så klart med varme drikker, snacks og vil lodde ut en premie til den tøffeste badeløven. Helt gratis!

Program for kvelden:
1930: Kveldsbad. Vi møtes ved inngangen til friluftshuset.
Fra 2000: Fjellfilm og annet moro på Friluftshuset. 
For deg som ikke er interessert i et oktoberbad overhodet kommer direkte kl 2000 på friluftshuset!

Les alt om Fjellsportkveld 3. oktober på fb.

Torsdagsmiks: Spillkveld med boller og kakao - DNT ung Oslo

Torsdag 4. oktober kl. 17:00 - 20.30 arrangerer DNT ung Oslo torsdagskveld. 
Har du prøvd Ticket to Ride, spillet som allerede har solgt over 4 millioner eksemplarer? Vi har India-brettet og Europa-brettet. Ellers er også Dominion, Bonanza, Pandemic og Catan verdt å sjekke ut! 
Jasså, er du mer tradisjonell av deg sier du? Kom og spill ludo eller sjakk, da vel. Kom alene, kom med en venn, kom med eller uten brettspill i veska. 

Inngang til spillkveld i Bystua er gratis. Du kan også prøve buldring gratis i samme tidsrom hvis du er mellom 16 og 30 år. Øvrige kan vipse for inngang til buldringen.
Vi stiller med gratis kakao og snacks. 

Les alt om torsdagsmiks 4. oktober på fb

Bystua kan leies til merkedager.
Bystua kan leies til merkedager. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Feire en merkedag? Du kan leie Bystua

Bystua er samlingslokalet vårt på Friluftshuset. Her arrangerer vi inspirasjonskvelder med foredrag og film, kurs og samlinger. Bystua kan leies av privatpersoner, bedrifter og lag i anledning møter, konferanser og selskaper (konfirmasjoner, dåp o.l). Bystua har bord med plass til 48 personer, gode kjøkkenfasiliteter samt prosjektor med lydanlegg for foredrag og filmvisninger. Her vil du kunne skape en flott ramme for ditt arrangement.

Les om utleie av Bystua på Friluftshuset

​​​​​​​Tursenteret i Friluftshuset påSørenga 

Salg i butikken! 30% på all bekledning. Ta deg en kopp kaffe - sitt ned og planlegg turene dine.
Åpningstider er mandag til fredag 10:00-17:00, tirsdag 10:00 - 19:00, lørdag  og søndag 10:00-15:00.

Velkommen!

Les mer om Friluftshuset

Ta med barna på tur i skogen.
Ta med barna på tur i skogen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Rundtur i Søndre Lillomarka - for hele familien

Årvoll-Årvollåsen-Linderudkollen-Trollvann-Grefsenkollen-Lofthus

Lillomarka er en nær turperle. Utrolig sentralt plassert ligger skogsområdet der som en liten tunge ned i bebyggelsen. Dag Olav Brækkan jobber i DNT Oslo og Omegn med stiene i Marka. Her deler han et av alle sine gode turforslag med deg; en rundtur med mulighet for kollektivtransport i begge ender, og som passer fint med barn. Denne turen går dere når det passer for dere.

På denne turen får du en liten topptur og mye spennende historie «på kjøpet». Med start på Årvoll bærer det oppover lia på Årvollåsen. Ikke så alt for bratt og du kan nyte utsikten etter hvert som du stiger opp. Nedenfor stien ligger de gamle steinbruddene, som var i drift fram til 1960-tallet. Vel oppe på toppen har du en fantastisk utsikt utover hele Oslo og langt utover fjorden.

Bankraneren Ole Høilands hule

Sett kursen videre nordover og ned på den andre siden. Her møter du snart turveien, som er starten på «Gamle Hadelandsvei». Med kurs for Linderudkollen har du valget mellom å gå stien gjennom skogen, eller turveien rundt. Vi foreslår den flotteste, nemlig stien, for da får du med deg Ole Høilands hule inne i skogen. Her sies det at bankraneren Ole Høiland hadde et av sine oppholdssteder på 1800 -tallet. Store deler av utbyttet fra ranet ble aldri funnet, så kanskje ligger det der ute ennå? Selve hula er ikke så stor, det er egentlig en stor stein med hulrom under. Men et flott sted å ta pause og å leke litt for barna. Videre følger du den blåmerkede stien i retning Linderudkollen. Her er det mulig å få kjøpt seg noe å bite i eller leske seg på.

Trolsk eventyrskog

Fra Linderudkollen finner du skilt og merking i retning Trollvann og Grefsenkollen. Det er noe stigning opp Lachmannsfjellet, men fin sti og koselig terreng. Ved Trollvannstua er det også mulig å fylle på med energi, så du behøver ikke gå sulten på denne turen! Ut fra Trollvannstua er det merket langs turveien på østsiden av vannet. Men, tar du den umerkede stien på vestsiden, får du en vandring på historisk grunn. Denne stien ble opparbeidet av det gamle Grefsen Sanatorium for at pasientene skulle få komme seg ut og få frisk luft. Stien ligger der så flott den dag i dag og er spennende å gå; gjennom trolsk skog og med vannet rett nedenfor. Når du kommer til enden av vannet møter du igjen den blåmerkede stien. Følg denne i retning Grefsenkleiva og Årvoll. Stien slynger seg nedover i gammel barskog, rene eventyrskogen. Etter en liten stund kommer du til Grefsenkleiva, som passeres og du fortsetter stien ut til du igjen står nede på asfalten ved Lofthus. Du kan også gå ned til Stig og Årvoll.

Adkomst: Buss til Årvoll og Lofthus.
Lengde: ca 7 km
Gradering: Blå- middels. Turen går på sti og turvei.
Egner seg for: Alle, barn fra ca 6 år.
Serveringssteder: Linderudkollen og Trollvannstua. Se åpningstider på nett.

Det er veldig koselig i kaféen på Låven på Sæteren Gård.
Det er veldig koselig i kaféen på Låven på Sæteren Gård. Foto: Kari Merete Horne

Sæteren gård - leie ubetjent hytte, hinderløype og kafé: 

Det er flott på Sæteren Gård i Bærum om høsten. Så ta turen, med hele familien!

Det er mulig å leie ubetjent hytte på Sæteren Gård i høstferien, både Spettehytta og Eventyrhytta er ledige, mens hovedhuset er fullbooket.. Alle - også de som kommer innom på dagsbesøk, kan bruke bålplassen, teste seg i hinderløypa, prøve naturstien og eventyrstien. Se dere rundt, så finner dere kanskje hønene og kaninene også.

Kanskje det beste av alt - kafeen er åpen både lørdag og søndag fra 11 - 16 begge helgene i høstferien, samt onsdagen fra 11-14. På menyen står Hjemmelaget suppe (kun i helgene), vaffel, påsmurte rundstykker, kanelsnurr, bringebærsaft, med mer... Og du, det er peis inne på låven - kafélåven.

Du kommer deg nesten helt frem til Sæteren Gård med bussrute 150 fra Oslo. Eller parker bilen på Øverland Parkering. 

Les alt om Sæteren Gård, barnas eget sted i Bærum.

Kobberhaughytta ligger høyt og fint i Nordmarka.
Kobberhaughytta ligger høyt og fint i Nordmarka. Foto: André Marton Pedersen

Gå en tur til Kobberhaughytta - i hjertet av Nordmarka

I hjertet av Nordmarka finner du Kobberhaughytta, DNTs eget Soria Moria.

Selv om Kobberhaughytta bare er et steinkast unna Oslos kollektivruter, vil du likevel kunne oppleve naturens ro og fred under oppholdet. Her får du god mat, fantastisk utsikt og et rikt dyreliv. Finn roen foran peisen eller slapp av i badstua.

Overnatting, kafé og selvbetjening

I høstferien vil kafeen være åpen som vanlig lørdag og søndag 11-16. I tillegg er det også åpent torsdag 4.oktober og fredag 5.oktober kl. 11-16. Vi bare nevner et stikkord: Kanelboller - myke, med sukker, duften av kanel og gjærbakst, lett lunkne rett fra ovnen...

Selvbetjeningsrommet er alltid åpent. Her er det ikke mulighet for å overnatte, men du kan kjøpe noe å spise og drikke.

Bestyrer Hilde Ringdal forteller at de har ledig kapasitet for overnatting lørdag 29.september, torsdag 4., fredag 5. og lørdag 6.oktober.
Lavvo og gapahuk kan leies og må bestilles i forkant.

Utstyr som kano og fiskestang kan leies i åpningstiden 11-16 og er inkludert i prisen for overnattingsgjester.

Les alt om Kobberhaughytta, og følg hytta på fb.

Fuglemyrhytta er den nyeste Marka-hytta.
Fuglemyrhytta er den nyeste Marka-hytta. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Dra på overnattingstur til ubetjente Markahytter

Det er ledige senger på mange av de ubetjente hyttene i Marka i høstferien. Gå inn på nettet og book, ta med DNT-nøkkelen, mat og sovepose og legg i veg. Kjenn på at skuldrene senker seg etter som du kommer innover i stien, legg merke til de flott fargene, tenn opp i ovnen, lag god mat og sov godt før du vandrer videre. Du skal se det blir den beste høstferien!  Passer for alle - for noen hytter ligger lett tilgjengelig, mens andre passer for dem som ønsker langtur.

Book ubetjente Markahytter

Les alt om og hvordan det er på hyttene, hva du må ha med, etc: Markahyttene
Se alle de ubetjente Markahyttene på ut.no

Ønsker du råd og turtips? Kontakt Tursenteret i Storgata 3 i Oslo.

Kveldsmat-tur er skikkelig  koselige.
Kveldsmat-tur er skikkelig koselige. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kveldsmattur og trilletur - for familier med barn:

Kveldsmattur onsdag 3. oktober kl. 17:15 - 19:00.

Barnas Turlag i Bærum inviteter til kveldsmattur - utrolig hyggelig! Turmålet avhenger av vær og føreforhold og annonseres senest to dager før. Vi tenner bål, så ta med kveldsmaten/middagen og nyt den ute i den vakre høst-naturen sammen med andre turglade familier. Bedre ramme om et måltid kan man vel ikke få? Turen er gratis.

Les mer om Kveldsmattur

Trilletur torsdag 4. oktober kl. 10:30.

Bærum Turlag inviterer til Trilletur - for deg med barnevogn. Bli kjent med andre småbarnsforeldre, få frisk luft, ja, bli i godt humør! Oppmøte på P-plass Franskleiv. Vi går til Nedre Gupu, med avstikker inn mot Sandungen. Passer for foreldre med barn i barnevogn. Turene er gratis.

Les mer om Trilletur - Nedre Gupu

Foto: Reidun Bolsø

Tirsdagsklatring, Oslo Klatresenter 2. okt kl. 18 - 21, for 13-30 år

Dette er et tilbud for deg som gjerne vil prøve klatring eller ønsker et klatremiljø og er mellom 13-30 år gammel. Fra klokka 18.00 – 20.00 er det tilrettelagt for klatring for deg som ikke har topptau, led- eller brattkort, som vil prøve klatring for første gang, og som gjerne vil ha tips og hjelp fra instruktører. Det klatres da kun på de korte veggene, pluss buldring. Det vil være to nasjonalt godkjente klatreinstruktører fra DNT ung på plass, som hjelper til med sikrings- og klatreteknikk. 

Deltakere med topptau, led- eller brattkort kan klatre når de vil i tidsrommet 18.00-21.00. Deltakere med kort kan klatre på alle vegger i hele senteret. Etter klokken 20.00 er instruktørene kun kontaktpersoner for DNT ung Oslo og jobber ikke som instruktører, men de svarer selvfølgelig på spørsmål hvis du lurer på noe. 

Prisen er kr. 80,- pr. gang.

Les alt om tirsdagsklatring 2. oktober for dem fra 13 - 30 år.
Les enda mer om tirsdagsklatring.

Padletur i Østmarka.
Padletur i Østmarka. Foto: Merete Gunderssen

På tur i kajakk og kano

Sesongen på fjorden og vannene er ikke over!

Lei en kajakk på Sørenga, bli med på et kurs eller en tur, bruk kanoene som er disponible for dem som tar en overnatting på ubetjent Markahytte eller bli med på kanokurs. Mulighetene er veldig mange. Og passer for de fleste.

Les artikkelen om Høstferietips i kajakk og kano

Fra Nærtur på Mortensrud.
Fra Nærtur på Mortensrud. Foto: Ida Eri Sørbye

DNTs Nærturer

Turer med turleder, gratis og oftestpå dagtid  - mest for voksne og seniorer

Nærturer med Aktiv i 100 er turer for deg som synes det er sosialt og hyggelig å gå på tur sammen med andre som bor i nærheten av deg selv. Her er det gode muligheter for å få nye venner, og frisk luft og mosjon. Atpåtil er det gratis å delta! Passer fint for voksne og seniorer.

Tirsdag 2. oktober:

Nærtur fra Ammerud, turene varer rundt to timer og går på stier og turveier i Lillomarka, kl. 11 - 13.30.

Nærturgruppa på Skøyen går fra Bogstad camping til Størmsbråten, Sinober og til Bogstad Gård, kl. 11-14.

Ekstra lett nærtur på Mortensrud - kl. 11-12.30.

Nærtur fra Bøler går Skullerudåsen ogSst.Hansåsen - kl. 11-14.

Tirsdag 2. oktober, kveldstur:

Kveldstur fra Hovseter, kl. 18 - 20. Vi starter med en T-banetur fra Hovseter til Ekraveien stasjon. Derfra langs Lysakerelva til Lysejordet skole. Videre langs turveien over Ullerntoppen, så ned i Mærradalen og gjennom Husebyskogen til Makrellbekken stasjon. Retur fra Makrellbekken stasjon.

Onsdag 3. oktober:

Ekstra lett: Aktiv i 100 på Furuset går på tur i parkområder og på turveier øverst i Groruddalen - kl. 11-12.30.

Nærturgruppa på Nedre Romerike går gjennom Østmarka fra Sandbakken til SøndreSkytten og avsluttes på Losby. Kl. 10-14.

Torsdag 4. oktober:

Nærtur fra Tonsenhagen har hyggelig tur innover i vakre Lillomarka, kl. 11-14.

Nærtur på Sognsvann har turer på stier og skogsveier i områdene rundt Sognsvann - kl. 11-14.
​​​​​​​
Nærtur i Søndre Nordstrand - månedens tur går fra Greverud til Prinsdal, kl. 11-15.

Fredag 5. oktober:

Litt "uvanlig" nærtur fra Ellingsrud denne fredagen: Nå er 4 sherpaer fra Nepal og iherdige seniorer fra Høybråten og Stovner IL ferdige med legging av steintrapp opp den gamle hoppbakken ved Liastua. Vi går på gode stier fra Stovnerbakken til Liastua, går opp de 300 trinnene, i rolig tempo og mange pustepauser, videre på sti til gapahuken Gubbero. Her tar vi en velfortjent pause, før vi går videre på stier i Gjelleråsmarka, og tilbake til Liastua til kaffKl. 11-14.

Her kan du lese alt om alle Nærturene med Aktivi i 100 i tidsrommet 28. september til 7. oktober.

Foto: Arash Nejad

Nordmarkmarsjen lørdag 6. oktober

Bli med på vandring gjennom Nordmarka fra Stryken/Hammeren til Sognsvann lørdag 6. oktober.

Nordmarkmarsjen, Norges eldste turmarsj, arrangeres i år for 56. gang.
Lang løype er på 32 km og går fra Stryken gjennom hele Nordmarka til Sognsvann. Start fra Stryken stasjon kl. 08.30 - 09.30.  
Kort løype er på 17 km og går fra Hammeren til Sognsvann. Start fra Hammeren kl. 10.00 - 11.00.

Løypa er lagt gjennom noen av Nordmarkas fineste områder, og en passerer kjente steder som Sandungen, Hakkloa, Bjørnsjøen og Skjærsjøen. Det er to rasteplasser med servering underveis. Hele strekningen fra Stryken til Sognsvann følger vanlig skogsbilvei, og er derfor meget lett fremkommelig.

Det er Stiftelsen Nordmarkmarsjen sammen med Ryggsekken Tur- og Aktivitetsklubb, FSK MIILA og Østmarka Marsjklubb som arrangerer denne marsjen.

Les mer om Nordmarkmarsjen 2018.  

Skrevet av Siri G. Bekkhus 2. oktober 2018